למוזיקה יכולת מדהימה לחבר בין אנשים תרבויות ושפות. כלי נגינה, חשמליים או אקוסטיים הם מוצר יקר ערך, ויבוא כלי נגינה כרוך בהכרת התקנות והנהלים שחובה להכירם על מנת לצלוח יבוא קל יעיל והרמוני.
במאמר נביא לפניכם את המידע החיוני שיש להכיר ולדעת על אופן יבוא כלי נגינה לארץ וביניהם: דרישות המכס והחוקים והתקנות כדי להפוך את תהליך היבוא לקל ויעיל.
בעיקרון, על כלי נגינה לא חלים תנאים מיוחדים ליבוא, כל עוד היבואן עומד בכמות המותרת ליבוא אישי שהיא עד 5 יחידות. במקרים בהם עלותם הכוללת של כלי הנגינה המיובאים תהיה פחותה מ 1000$ – מותר יבוא של עד 30 יחידות מאותו כלי נגינה באותו משלוח.
תקנות המכס
רשות המכס בישראל קבעה הנחיות ליבוא סחורות, לרבות כלי נגינה.
כאשר אתם מתכננים לייבא כלי נגינה עליכם לדעת את שיעור עלויות המכס עבור כלי הנגינה, אותם אתם מתכננים לייבא. כלי נגינה חדשים דורשים תיעודים שונים כמו חשבוניות מסחריות אך לייבוא כלי נגינה ישן ידרשו תיעודים אחרים.
כך או כך חובה לשמור כל תיעוד הקשור ברכישת כלי הנגינה והמסמכים הקשורים אליו על מנת להקל את השחרור מהמכס.
מיסים ומכסים
לפני שאתם פונים לייבוא כלי נגינה כדאי לכם לקרא את הוראות המנהל הכללי למתן פטורים לטובין המיובאים ביבוא מסחרי 2.6 ולברר אם אתם עומדים בתנאים להגשת בקשה לפטור.
כמו בכל יבוא של כל מוצר, עשויים לחול על כלי הנגינה המיובאים מיסים שונים ובהם כמובן מע"מ, מכסים ומסי קניה שונים, התלויים בגורמים כמו ארץ המוצא או סוג הכלי. חשוב מאד לברר ולהתעדכן באתר רשות המיסים על שיעורי המכס, מס הקניה ותשלומי החובה העדכני ביותר.
במקרה ואתם מתכננים יבוא כלי נגינה עתיק, חשוב להתייעץ עם עמיל מכס שהתמחותו כלי נגינה על מנת שתוכלו להבטיח את עמידתכם בתנאים המדויקים ולהימנע מתשלום עמלות עודפות ומיותרות.
הרשאות ייבוא
לפני יבוא כלי נגינה, ובמיוחד כלי נגינה עתיקים, אתם חייבים לדעת ולהכיר את חלקיהם. לדוגמא: שנהב אסור במסחר בארץ על פי חוק, בשל סכנת ההכחדה של הפילים אותם הרגו כדי לקחת את השנהב.
למרות זאת ישנן החרגות המאפשרות, במקרים מסוימים, את יבוא כלי הנגינה לארץ. על מנת להיות בצדו הנכון של החוק כדאי לקרא את מדיניות לגבי סחר ואחזקה בשנהב של חטיבת הפיקוח והאכיפה של רשות הטבע והגנים. סעיפים י' ו- י"א.
אריזה ומשלוח כלי נגינה לישראל
אחד השלבים החשובים בתהליך יבוא כלי נגינה הוא בחירת חברת שילוח בעלת מוניטין, המסוגלת להתמודד עם כל הכרוך בהובלת כלי נגינה. כלי הנגינה, על סוגיהם השונים הם כלים פגיעים, חלקם שברירים ועדינים וחלקם עלולים להיפגע פגיעה אנושה מלחות ועוד.
לאריזה נכונה ישנה משמעות גדולה בכל הקשור למניעת נזק אפשרי והגעת כלי הנגינה בשלום לישראל.
חובה לארוז את המכשירים בזהירות ובעדינות ובהתאם לגודלם תוך שימוש בחומרים איכותיים ומכלי אחסון קשיחים שתוכננו בהתאם לעדינותם ושבריריותם של כלי הנגינה, כך שיהיו מוגנים מפני פגיעות ולחץ חיצוני. בנוסף לשימוש במארזים קשיחים, לא אחת יש הכרח בשילוב ריפוד באריזה, כמו ניילון בועות, סביב המכשיר עצמו.
למזעור הסכנות לשריטות, שקעים או כל נזק אחר וריצוף קצף שיצור התאמה מלאה וימנעו תנועה. תיוג האריזות הכרחי לשם מעקב אחר המשלוח, הכרה בהיותם של המוצרים שבירים או פגיעים וכן להקלה בשחרור מהמכס. כאמור, הדרך הנכונה הטובה והמרגיעה ביותר ליבוא כלי נגינה לישראל היא על ידי הסתייעות בספק שילוח בינ"ל מוכר ואמין שיוכל ללוות אתכם לאורך כל ההליכים כולם, כולל האריזה ודרכי השילוח השונות.
לסיכום
יבוא כלי נגינה דורש היכרות מוקדמת עם תקנות המכס, הבנת העלויות הנלוות והובלתם של כלי הנגינה המיובאים באופן שיגן עליהם מפני כל פגע.
חשוב להכיר את מדיניות הסחר לגבי חלקים שונים בכלי הנגינה, לבדוק אפשרויות של פטורים ולהיערך בהתאם למסים והמכסים מראש.