לייבוא חומרי הגלם תפקיד מכריע בתמיכה בתעשיות השונות ובכלכלת המדינה. ישראל מייבאת מגוון רחב של חומרי גלם על מנת שתוכל לענות על דרישותיהם של מגזרים שונים: ייצור, חקלאות וטכנולוגיה.
באמצעות יבוא חומרי גלם, ישראל מבטיחה שרשרת אספקה יציבה של חומרי גלם גם לצורך טיפוח חדשנות וצמיחה בתעשיות.
מהם חומרי גלם?
חומרי גלם הם חומרים לא מעובדים המשמשים בתהליכי ייצור שונים. הם כוללים מינרלים, מתכות, כימיקלים, מוצרים חקלאיים ומשאבי אנרגיה.
דוגמאות לכך הן:
- עפרות ברזל
- פחם
- כותנה
- נפט גולמי
- גז טבעי
חומרים אלה חיוניים לתעשיות רבות ובהן: ייצור פלדה, ייצור טקסטיל, תרופות, עיבוד מזון, אלקטרוניקה ובנייה.
לזמינותם ואיכותם של חומרי הגלם השפעה משמעותית על תהליכי הייצור, איכות המוצר והביצועים הכלכליים הכוללים.
חומרי גלם משמשים כבסיס ליצירת מגוון אינסופי של מוצרים מוגמרים במגזרים רבים. קיים תהליך סדור ומובנה של ייבוא ותיעוד עליו חייבים היבואנים להקפיד כשהם מכניסים חומרי גלם לישראל.
מסגרת רגולטורית לייבוא חומרי גלם
מסגרת רגולטורית היא קבוצה מובנית של כללים, הנחיות ושימושים שנקבעו על ידי רשויות שונות לשם אכיפת ציות ושליטה בפעילויות או תעשיות ספציפיות.
יבוא חומרי הגלם לישראל כפוף למספר חוקים ותקנות, בעיקר תחת פיקוח משרד הכלכלה והתעשייה ורשות המיסים.
תקנות המכס והתעריפים
רשות המכס אחראית על אכיפת תקנות המכס והתעריפים על סחורות מיובאות.
עסקים חייבים להבטיח עמידה בתעריפי המכס, המשתנים בהתאם לסוג חומר הגלם המיובא. יבואנים צריכים לסווג את הסחורה שלהם בצורה מדויקת, שכן סיווג שגוי עלול להוביל לקנסות כבדים ולעיכובים.
קודי המערכת ההרמונית (HS), המבוססים על תקן סיווג הסחורות הבינלאומי, חיוניים לתהליך זה. זו שיטה מספרית לסיווג מוצרים נסחרים, שהוקמה על ידי ארגון המכס העולמי (WCO).
קודים אלה משתמשים במבנה היררכי של מספרים כדי לסווג סחורות על סמך הרכב החומר, ייעודו ותהליך הייצור שלו, לצורך הקלה על נהלי סחר ומכס בינלאומיים. המערכת מתעדכנת באופן שוטף כדי להישאר רלוונטית.
רישיונות והיתרי יבוא
כל יבואן נדרש להציג רישיון יבוא. אולם עבור יבוא חומרי גלם מסוימים, במיוחד אלה הנחשבים מסוכנים או מוסדרים כמו למשל: כימיקלים, תרופות או מוצרים חקלאיים, נדרשים היתרי יבוא ספציפיים.
את חלקם של הרישיונות מעניק משרד הכלכלה והתעשייה וחלקם על ידי משרד הבריאות, משרד החקלאות וביטחון המזון ועוד וכולם תוך הקפדה על עמידה בתקני בטיחות לבריאות הציבור והסביבה.
תקני איכות והסמכה
כל יבואן נדרש להציג רישיון יבוא. אולם עבור יבוא חומרי גלם מסוימים, במיוחד אלה הנחשבים מסוכנים או מוסדרים כמו למשל: כימיקלים, תרופות או מוצרים חקלאיים, נדרשים היתרי יבוא ספציפיים.
את חלקם של הרישיונות מעניק משרד הכלכלה והתעשייה וחלקם על ידי משרד הבריאות, משרד החקלאות וביטחון המזון ועוד וכולם תוך הקפדה על עמידה בתקני בטיחות לבריאות הציבור והסביבה.
תקני איכות והסמכה
למכון התקנים הישראלי תפקיד מכריע בוויסות איכות חומרי הגלם המיובאים לישראל. מכון התקנים קובע תקני איכות מחמירים עבור מגוון רחב של חומרי גלם המשמשים בתעשיות כגון בנייה, טקסטיל, ייצור מזון ועוד.
מטרתם של התקנים להבטיח את בטיחות הציבור, איכות המוצר ותאימות לדרישות השוק הישראלי. על יבואני חומרי גלם לישראל לוודא שכל המוצרים המיובאים עומדים בתקני SII הרלוונטיים.
לפניכם חלק מאותם תנאים ותקנים:
זיהוי תקן
על היבואנים לזהות אילו תקנים של מכון התקנים ((SII חלים על חומרי הגלם הספציפיים אותם הם מבקשים לייבא.
על פניו נראה כי מדובר בתהליך קל אך הוא רצוף מכשולים ומהמורות מסיבות שונות ובהן:
- כמות עצומה של קטגוריות תקנים שונות ומגוונות עבור תעשיות רבות. הניווט הנדרש לצורך איתור התקנים הרלוונטיים והמדויקים לחומרי הגלם אותם מבקש היבואן לייבא הוא ארוך קשה ומתיש.
- מכון התקנים מבצע עדכונים תכופים כדי לעמוד בקצב ההתקדמות הטכנולוגית, ממצאים מדעיים חדשים ודרישות בטיחות מתפתחות. היבואנים חייבים לעקוב כל הזמן אחר שינויים שעשויים להשפיע על המוצרים אותם הם מבקשים לייבא.
- התקנים הרלוונטיים לחומר גלם עשויים להשתנות בהתאם ליישומו המיועד. למשל אם חומר גלם מסוים משמש לייצור מזון אך גם משמש בצורה שונה לתעשייה – במיוחד אם מדובר בתרכובת כימית הוא יהיה כפוף לתקנים שונים בהתאם למטרתו. על היבואן מוטלת האחריות להבין, לדעת ולהצהיר את ההצהרה המותאמת והמדויקת על מנת לעמוד בתקן הנכון. ישנן גם תקנות חופפות בהם חומרי גלם מסוימים משויכים למספר קטגוריות, או להיות כפופים לתקנות של גופים ממשלתיים שונים בנוסף למכון התקנים.
- מורכבות טכנית – לצורך קביעת התקנים השונים משתמשים לרוב במפרטים טכניים הדורשים מקצועי נרחב.
הסכמי סחר
ישראל פיתחה אסטרטגית רשת ענפה של הסכמי סחר בינלאומיים, המשפיעים באופן משמעותי על נוף יבוא חומרי הגלם. להסכמים אלה, במיוחד הסכמי סחר חופשי (FTA), תפקיד משמעותי בקביעת תעריפים ותקנות עבור סחורות שמקורן במדינות ספציפיות.
בין ההסכמים הבולטים נמצאים הסכם ה-FTA עם ארצות הברית והאיחוד האירופי, קנדה, מקסיקו ומספר מדינות בדרום אמריקה ובאסיה.
הסכמים אלה מובילים להקלות משמעותיות במכס באמצעות הפחתות או ביטול מכסים על מגוון סחורות ובהן גם חומרי הגלם.
הקלות אלה משמעותן הוזלת עלויות היבוא, הגברת התחרותיות ועוד. כל היבואנים חייבים להיות מעודכנים, כל הזמן בפרטי הפרטים של ההסכמים ובהם: כללים ייחודיים למוצר, דרישות תיעוד ועוד.
בדרך זו ביכולתם של היבואנים להגיע ולייבא חומרי גלם ממדינות איתן יש תנאי סחר נוחים שיאפשרו להם חיסכון בעלויות.
כמה אתגרים העומדים בפני יבואן חומרי הגלם
אחד המכשולים המשמעותיים ביותר שבהם נתקלים יבואני חומרי גלם לישראל היא הביורוקרטיה המסועפת המניחה מהמורות ומכשולים מאתגרים העלולים להשפיע על תהליך הייבוא כולו. חלק קטנטן מאותם מכשולים ביורוקרטים סבוכים ומאתגרים:
- מורכבות רגולטורית – תקנות היבוא של ישראל מערבות מספר רשויות ממשלתיות כמו משרד הכלכלה, רשות המסים וגופים רגולטוריים ספציפיים למגזר. לכל אחד מהם עלולה להיות רשימת דרישות והליכי אישור משל עצמה.
- שינויים רגולטוריים תכופים – תקנות היבוא הישראלי כפופות לעדכונים ותיקונים תכופים. רק לצורך ההתעדכנות בשינויים הללו לצורך עמידה בדרישות נדרש להעסיק אדם במשרה מלאה שזה יהיה עיסוקו היחיד.
- כמויות התיעוד הנדרשות – יבואנים צריכים להכין ולהגיש מגוון מסמכים עצום ורב ובהם: מפרטי מוצרים, תעודות מקור, דפי בטיחות רישיונות יבוא ועוד ועוד
כפי שציינו מדובר בחלק קטן מאד מסבך הביורוקרטיה, כדי להצליח ולעמוד איתן מולה כדאי מאד להיעזר באנשי מקצוע המומחים בשילוח בינלאומי להם כבר יש את הידע הנדרש, הקשרים הנכונים עם פקידי הממשל המתאימים ועוד.
סיכום
ליבוא חומרי גלם, תפקיד רב משמעות ומכריע באסטרטגיות שרשרת האספקה של עסקים רבים. רכישת חומרי גלם איכותיים משווקים בינלאומיים, מאפשרת ליצרנים השונים בתעשיות מגוונות לשפר את היצע המוצרים, להבטיח תהליכי ייצור עקביים, ולעתים אף להפחית עלויות.
למרות כל היתרונות המצוינים כאן – יבוא חומרי גלם לישראל כרוך בסבך תקנות וחוקים של הרשויות השונות, בהתאם לחומרים אותם מבקשים לייבא. התקשרות עם חברת שילוח בינלאומית לייבוא חומרי גלם לישראל מספקת יתרונות משמעותיים ליבואנים. חברות אלה מתמחות מציעות שירותים מקיפים המייעלים את תהליך הייבוא המורכב.
יש להם ידע מעמיק בתקנות שילוח בינלאומיות, נהלי מכס ודרישות תיעוד ספציפיות לישראל. מומחיות זו מסייעת בכל הקשור לביורוקרטיה המורכבת, לנהל את כל שרשרת האספקה, לטפל בשחרור ממכס ועוד.
שיתוף פעולה עם חברת שילוח מוכרת חוסכת זמן, ומייעלת את ייבוא חומרי הגלם.
התייעצו איתנו
חברת Active Forwarding מספקת שירותי שילוח בינלאומיים , עמילות מכס וסחר בינלאומי ברמה הגבוהה ביותר, עם דגש על פתרונות מותאמים אישית לצורכי העסק שלך.
בין אם אתה זקוק לשילוח בינלאומי, ניהול מלאי או שירותי אחסון, הצוות המקצועי שלנו מוכן לעזור לך בכל שלב בתהליך. אל תתפשרו על פחות מהטוב ביותר – צור איתנו קשר היום והבטח לעסק שלך את השירות המקצועי והאמין ביותר בשוק. Active Forwarding – המפתח להצלחה הלוגיסטית שלך.