ישראל נחשבת למרכז חדשנות ויזמות במזרח התיכון, ומציעה ליצואנים הזדמנויות ייחודיות לגשת לשווקים גלובליים. לישראל כלכלת יצוא המונעת על ידי טכנולוגיה מתקדמת, חדשנות חקלאית ובסיס ייצור חזק.
כדי להפוך ליצואן מישראל, ישנם מספר אישורים, מושגים ותהליכים רשמיים שחשוב להכיר ובמדריך זה ננסה לספק חלק מהמידע החיוני להכרה של אופן הייצוא מישראל. חלק נוסף תוכלו לקרא במאמר שלנו "היבטים מרכזיים ביצוא מישראל"
צו יצוא חופשי
צו יצוא חופשי הוא מסמך משפטי שמפורסם על ידי שר הכלכלה והתעשייה בישראל, ומטרתו הסדרת תנאי היצוא של טובין מישראל: אילו מוצרים ניתן לייצא ללא צורך באישורים מיוחדים ואילו מוצרים דורשים עמידה בדרישות חוקיות או רגולציה מסוימת.
הצו כולל פירוט של סוגי הטובין שניתן לייצא באופן חופשי, לצד התנאים וההגבלות החלים על יצוא מוצרים מסוימים. למשל: מוצרים רגישים או בעלי השפעה על ביטחון המדינה עשויים להיות כפופים לרגולציה מיוחדת.
רישום עסק ודרישות משפטיות
חשוב מאד לוודא כי אתם רשומים ברשויות הרלוונטיות וכי יש בידיכם את הרישיונות וההיתרים הדרושים לייצוא מוצרים ספציפיים, מכיוון שהדרישות עשויות להשתנות בהתאם לסוג המוצר ולמדינת היעד.
יצואן מאושר תעודת יצואן
יצואנים יכולים להגיש בקשה לקבלת מעמד זה דרך רשות המסים בישראל התנאים כוללים: רישום במע"מ, אישור השתלמות יצואן מאושר, תעודת מורשה חתימה ליצואן מאושר, ערך יצוא שנתי מעל 250,000 דולר למדינות מסוימות, ואישור על ניהול פנקסי חשבונות.
ניתן להגיש בקשה לקבלת תעודת יצואן זו דרך משרד הכלכלה והתעשייה. התעודה נדרשת ליצואנים שייצאו טובין ישראלים בערך של לפחות 250,000 דולר בשנה קלנדרית קודמת.
רישיון יצוא
במקרים מסוימים, ייתכן שתידרש גם בקשה לרישיון יצוא, במיוחד אם מדובר במוצרים רגישים או כפופים לרגולציה מיוחדת.
רישיון יצוא הוא אישור רשמי הנדרש במקרים מסוימים כדי לייצא מוצרים מישראל, במיוחד כאשר מדובר במוצרים רגישים או כפופים לרגולציה מיוחדת, כמו כימיקלים, טכנולוגיות דו-שימושיות (שיכולות לשמש גם למטרות אזרחיות וגם למטרות צבאיות), או מוצרים אחרים המוגדרים בחוק.
איך מקבלים רישיון יצוא?
לקבלת הרישיון, יש למלא "טופס בקשה לרישיון יצוא לפי צו יצוא חופשי". לטופס הבקשה יש לצרף את המסמכים הנדרשים בהתאם לסוג החומר אותו מבקשים לייצא ולשלוח באמצעות המערכת המקוונת להגשת מסמכים:
- עבור יצוא חומרי מוצא לסמים – יש לצרף נספח המפרט את השימוש והמשתמש הסופי.
- עבור יצוא של פסולות מסוכנות, כימיקלים מזהמים אורגניים בלתי מתכלים וכימיקלים חקלאיים ותעשייתיים מוגבלים – אישור של המשרד להגנת הסביבה, אגף חומרים מסוכנים.
- עבור יצוא של פסולות ירוקות – יש לצרף אישור לשימוש של הלקוח ואישור מדינת היעד לקבלת הפסולת.
- אישורים נוספים עשויים להידרש כמו עמידה בתקנים או ממשרדים ממשלתיים נוספים, כמו משרד הבריאות או משרד החקלאות.
נהלי מכס תקני איכות והסמכות
חשוב להכיר ולהבין את נהלי המכס, הסיווג הנכון של הטובין והתעריפים של מדינת היעד. לדעת אם יש הסכמי סחר מועדפים או מכסים שיכולים להועיל לייצוא ועוד. למדינות רבות יש תקני איכות ואישורים מחמירים עבור מוצרים מיובאים. אישורים נחוצים כגון תקני ISO או אישורי מוצר ספציפיים לפי הצורך חיוניים כדי להימנע מעיכובים או דחיה בשווקים הזרים.
מומלץ במיוחד להסתייע בייעוץ מקצועי, שכן קביעת הסיווג של הטובין והתמצאות בכללים השונים ובמדינות השונות דורשים מקצועיות ומיומנות
מחקר שוק בחירת מוצרים ובניית קשרים בינלאומיים
ביצוע ועריכת מחקר שוק מעמיק לזיהוי שווקים פוטנציאליים וביקוש למוצרים. יצירת קשרים חזקים עם שותפים, מפיצים ולקוחות בחו"ל חיונית לייצוא.
אלה ניתנים לביצוע באמצעות תערוכות, פורומים עסקיים בינלאומיים ופלטפורמות מקוונות כגון: פניה לנספחות כלכלית של משרד הכלכלה והתעשייה – באמצעות מערכת ה ERM שלו ניתן לפנות לעשרות נספחויות כלכליות ולקבל סיוע ב:
- 1. קידום יצוא וסחר – זיהוי, איתור ויצירת חיבור עסקי עם מפיצים, קניינים, סוכנים וחברות יעד
- 2. משיכת השקעות זרות – זיהוי, איתור ויצירת חיבור עסקי אל קרנות השקעה, גופי השקעה ומשקיעים מסביב לעולם
- 3. קבלת מודיעין עסקי ומידע על שוק היעד – מידע כלכלי, עסקי ומסחרי
- 4. זיהוי הזדמנויות עסקיות – תערוכות מסחריות, משלחות לישראל ואל שוק היעד, כנסים מקצועיים והזדמנויות הצגה בפני קהל עסקי
- 5. טיפול ופישוט רגולציה – סיוע בהתמודדות עם חסמי סחר, אתגרים רגולטוריים, הגבלות מצד הממשל המקומי הזר וכו'
עוד אודות היבטים מרכזיים ביצוא מישראל תוכלו לקרא במאמר הבא
לסיכום
היצוא מציע הזדמנויות צמיחה משמעותיות לעסקים ולמדינת היצוא גם יחד. הכרת המושגים, האישורים, התהליכים הרשמיים יסיעו לכם ליצור מערכת יצוא טובה, ענפה ומשוכללת תוך בניית בנית קשרים בעלי ערך עם שותפים גלובליים.
זכרו, מדובר בשלל חוקים ותקנות לא רק בארץ המוצא, אלא גם של המדינות אליהן מבקשים לייצא. ליווי מקצועי של חברה אמינה לשילוח בינלאומי ועמילות מכס, תוכל להבטיח הכנה יסודית ועמידה בתקנות לצורך השגת הצלחה ארוכת טווח בשווקים הבינלאומיים.