התפתחות עולם הגננות בישראל, הנובע מתוך אהבה לירוק והפורח של גינות המרפסת והאדניות ושל הגינון לצדי הבתים – מעוררת את שוק המשתלות לחפש ולהביא מגוון רב ומיוחד של צמחים.
יבוא פרחים ייחודים יכול למצב כל משתלה במקום גבוה בשוק המשתלות הפורח. אך יבוא פרחים וצמחים לישראל איננו פשוט והוא כרוך בסבך רגולציות, לוגיסטיקה ואישורים, לצד הכרה והבנה של דרישות השוק הישראלי.
מדוע כדאי לייבא פרחים?
האקלים בארץ אינו מתאים לכל צורות הגידול וישנם לא מעט צמחים ופרחים שלא ניתן לגדלם בארץ, יבוא פותח בפני המשתלות וקהל לקוחותיהם עולם שלם של אפשרויות פורחות. למשל:
- יבוא הפרחים מרחיב את הזמינות העונתית תוך אספקה עקבית של פרחים פופולאריים ללא קשר לעונות הגידול המקומיות.
- יבוא הפרחים מעניק למשתלות גישה לצמחים שאינם מצליחות לצמוח בארץ
- יבוא הפרחים עונה על מגוון טעמים של קהלים מיוחדים המחפשים גיוון יוצא דופן
- יבוא הפרחים מאפשר למשתלות להתנסות בגידול צמחים חדשים תוך ניסוי, פיתוח טכניקות טיפוח, ויצור פרחים חדשים.
תקנות יבוא פרחים וצמחים לארץ
השירותים להגנת הצומח ולביקורת שבמשרד החקלאות ובטחון המזון הוא הרשות המוסמכת הרשאית להנפיק תעודות בינלאומיות הדרושות במסחר בתוצרת חקלאית. שם ניתן למצוא את סוגי התוצרת והמדינות המותרות ביבוא.
כל יבוא חקלאי, ובתוכו כלולים צמחים ופרחים, חייב להיות מלווה בתעודה פיטוסניטרית – מסמך רשמי המאשר כי הצמחים או הפרחים נקיים ממזיקים ומחלות ועומדים בתקני הבריאות הנדרשים ליבוא ויצוא בינלאומיים.
תעודה זו חייבת להיות מונפקת על ידי הרשות להגנת הצומח של המדינה המייצאת. בשנתיים האחרונות החלו הגורמים שבמשרד החקלאות משתמשים ב ePhyto – מערכת אלקטרונית בינלאומית להסדרת ייבוא וייצוא תוצרת צמחית. המערכת מפיקה תעודה דיגיטלית והופכת את המסחר לבטוח יותר תוך יצירת סטנדרט אחיד בתחומי המסחר וההגנה על הצומח והנגשת המידע מכל מקום.
אישורי יבוא
בין אם מדובר על יבוא מסחרי ובין אם מדובר על יבוא אישי במטען היד – יבוא צמחים ומוצרי צמחים לישראל מותנה בקבלת אישורים מהשירותים להגנת הצומח ולביקורת במשרד החקלאות.
הכרת התקנות להגנת הצומח, הקשורות ליבוא הפרחים והצמחים הם תנאי להגשת הבקשה לייבוא.
עמידה בתקנות CITES
אמנת סחר בינלאומי במינים בסכנת הכחדה של בעלי חיים וצומח שמטרתה להבטיח שסחר בינלאומי לא מאיים על הישרדותם באמצעות פיקוח על הסחר בהן.
במקרים וישנה כוונה לייבא צמחים או פרחים המוגנים על ידי האמנה ונמצאים ברשימה, חובה לקבל את האישורים הנדרשים הן מהמדינה והן מהמדינה המייצאת. על מנת לעמוד בתנאים אלה, חובה לבחור את הספקים הנכונים, בעלי הכרה כמגדלים מנוסים, עם מוניטין של אספקת צמחים בריאים ונטולי מזיקים. על הספקים להיות מודעים לדרישות פיטוסניטרית בינלאומיות ולספק את התיעוד הנדרש.
חשיבות הלוגיסטיקה
חובה להכיר ולהיות בקשר עם ספקים המסוגלים להבטיח אספקה בטוחה ובזמן המובטח. ולהיות בקשר מהארץ עם חברת שילוח בינלאומית שיודעת איך לבצע נכון את יבוא הפרחים והצמחים לישראל לוגיסטיקה זו שכוללת:
- אריזה – מותאמת למניעת נזקים תוך שמירה על בקרת טמפרטורה בהתאם לזן הפרח או הצומח.
- דרכי משלוח – בחירת אפשרות המשלוח המותאמת, כשבדרך כלל ישנה העדפה להובלה אווירית, במיוחד לצמחים רגישים לזמן וטלטלה.
- שחרור ממכס – עדיפות משמעותית לעבודה עם עמיל מכס מוכר וידוע על מנת להקל על כל התהליכים והגשת כל התיעוד הנדרש.
לסיכום, יבוא פרחים וצמחים לישראל פותח דלתות למגוון רחב וחדשני של צמחים, תוך מתן מענה לדרישה ההולכת וגוברת למגוון חדש וייחודי של צמחיה. שליטה בדרישות הרגולטוריות, החוקים והתקנות היא הכרחית. בחירת חברת שילוח בינלאומית שתלווה את כל הצעדים החל מבחירת הספק ועד הבאת הצמחים והפרחים לקהל היעד תהפוך את התהליך כולו לנטול סיכונים, קל ורווחי